Let op! Geld lenen kost geld

Wist u dat de rente fiscaal aftrekbaar kan zijn?

Verbouwen en lenen met belastingvoordeel

De rente van zowel een Persoonlijke lening als een hypotheek is fiscaal aftrekbaar. Hoeveel belastingvoordeel u dan heeft is afhankelijk van uw inkomen. Voorwaarde is natuurlijk wel dat u het geld alleen gebruikt voor een verbouwing aan de woning. Variërend van de aanschaf van een nieuwe keuken of renovatie van de badkamer tot het aanbrengen van betere isolatie. Neem voor meer informatie contact op met uw belastingadviseur of de Belastingdienst. Zij kunnen u precies vertellen aan welke voorwaarden u moet voldoen.

Nadelen van een tweede hypotheek

Een bestaande hypotheek verhogen of een tweede hypotheek nemen is vaak de enige mogelijkheid die bij een verbouwing wordt overwogen. Maar het is goed om kritisch te kijken naar de kosten van afhandeling en advies, die in rekening worden gebracht. Let daar goed op, informeer vooraf naar de kosten en voorwaarden. Dat voorkomt verrassingen. Bij een Persoonlijke lening krijgt u niet te maken met deze kosten.

Wat ook zwaar kan wegen is of het totale bedrag van de hypotheek boven de waarde van de woning kan stijgen. Omdat het risico voor de hypotheekverstrekker dan groter is, geldt dan ook een hogere rente.

Maak een vergelijking

Neem de kosten van afhandeling, advies en een eventueel hogere rente mee in uw vergelijking van hypotheekverhoging met een Persoonlijke lening. Alleen dan krijgt u een zuiver beeld. Bedenk ook dat u voor het afsluiten van een hypotheek vaak langer moet wachten voordat alles is afgerond.

Wat is het beste voor u?

Een Persoonlijke lening geeft zekerheid over de maandelijkse aflossing en een vaste looptijd. De nieuwe keuken of badkamer is daarmee sneller afgelost dan bij een hypotheek met een langere looptijd. Er pleit veel in het voordeel van een Persoonlijke lening. Zet voor uw definitieve keuze de voor- en nadelen op een rij (zie onderstaand schema) plus uw wensen. Welk bedrag hebt u nodig? Wat wilt en kunt u per maand betalen? Welke looptijd? Kijk daarbij goed naar uw inkomen van vandaag en over enkele jaren. Alleen dan heeft u heel lang plezier van de verbouwing van uw woning!

Persoonlijke Lening Verhoging hypotheek
Geschikt voor woningverbetering ja ja
Rente fiscaal aftrekbaar ja ja
Afhandelingskosten geen ja
Advieskosten geen ja
Rentevast ja ja

Offerte Persoonlijke lening