Let op! Geld lenen kost geld

Is de rente van een Persoonlijke lening fiscaal aftrekbaar?

De rente van een Persoonlijke lening is aftrekbaar in Box 1 op voorwaarde dat u de lening voor woningverbetering van uw hoofdwoning gebruikt. Wilt u geld lenen voor een verbouwing en tegelijkertijd fiscaal voordeel behalen? Dit kan door gebruik te maken van een Persoonlijke lening omdat de rente van de lening aftrekbaar kan zijn. Bereken uw verbouwingslening hier. Of kijk voor alle voorwaarden over renteaftrek op de website van de Belastingdienst.

Dit moet u weten rondom een Persoonlijke lening en de Belastingdienst:

Een Persoonlijke lening is een lening waarbij vooraf het leenbedrag, de rente en de looptijd bekend zijn. Het bedrag ontvangt u in één keer op uw bankrekening en u lost maandelijks een vast bedrag af. U leest hier meer over hoe een Persoonlijke lening werkt, wat de kenmerken van de leenvorm Persoonlijke lening zijn en wanneer deze geschikt is.

De rente van een hypotheek en een Persoonlijke lening zijn in sommige gevallen fiscaal aftrekbaar. Of een Persoonlijke lening aftrekbaar is in Box 1 (belastbaar inkomen uit werk en woning), is afhankelijk van uw leendoel. De voorwaarde is namelijk dat u de lening voor woningverbetering van uw eigen woning gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan een verbouwing van uw woning. Deze fiscale voordelen gelden niet voor een Doorlopend krediet of een Flex en Zeker lening.

Ja, de rente voor een Persoonlijke lening met als leendoel zonnepanelen is fiscaal aftrekbaar op voorwaarde dat de zonnepanelen aan uw hoofdwoning gemonteerd worden. Lees hier meer over financieren van zonnepanelen bij Directa.nl.

Een hypotheek of een Persoonlijke lening? Dit moet u weten over verbouwen en lenen met belastingvoordeel

De rente van zowel een Persoonlijke lening als een hypotheek is in de meeste gevallen fiscaal aftrekbaar. Hoeveel belastingvoordeel u hebt is afhankelijk van uw inkomen. Voorwaarde voor het aftrekken van de betaalde rente van de belasting is natuurlijk wel dat u het geld alleen gebruikt voor een verbouwing aan de woning. Variërend van de aanschaf van een nieuwe keuken of renovatie van de badkamer tot het aanbrengen van betere isolatie. Neem voor meer informatie contact op met uw belastingadviseur of de Belastingdienst. Zij kunnen u precies vertellen aan welke voorwaarden u moet voldoen.

Nadelen van een tweede hypotheek

Een bestaande hypotheek verhogen of een tweede hypotheek nemen is vaak de enige mogelijkheid die bij een verbouwing wordt overwogen. Maar het is goed om kritisch te kijken naar de kosten van afhandeling en advies, die in rekening worden gebracht. Let daar goed op, informeer vooraf naar de kosten en voorwaarden. Dat voorkomt verrassingen. Bij een Persoonlijke lening krijgt u niet te maken met deze kosten en is het aftrekken van belasting in sommige gevallen ook mogelijk

Wat ook zwaar kan wegen is of het totale bedrag van de hypotheek boven de waarde van de woning kan stijgen. Omdat het risico voor de hypotheekverstrekker dan groter is, geldt dan ook een hogere rente.

Maak een vergelijking

Neem de kosten van afhandeling, advies en een eventueel hogere rente mee in uw vergelijking van een hypotheekverhoging met een Persoonlijke lening. Alleen dan krijgt u een zuiver beeld. Bedenk ook dat u voor het afsluiten van een hypotheek vaak langer moet wachten voordat alles is afgerond.

Rente persoonlijke lening aftrekbaar, maar is het de beste keuze voor u?

Met een Persoonlijke lening hebt u zekerheid over de maandelijkse aflossing en een vaste looptijd. De nieuwe keuken of badkamer is daarmee sneller afgelost dan bij een hypotheek met een langere looptijd. Er pleit veel in het voordeel van een Persoonlijke lening. Zet voor uw definitieve keuze de voor- en nadelen voor uw persoonlijke situatie op een rij (zie onderstaand schema) plus uw wensen. Welk bedrag hebt u nodig? Wat wilt en kunt u per maand betalen? Welke looptijd? Dit is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Kijk daarbij goed naar uw vermogen, inkomen van vandaag en over enkele jaren voordat u kiest voor een lening af te sluiten. Alleen dan hebt u heel lang plezier van de verbouwing van uw woning!

Persoonlijke Lening Verhoging hypotheek
Geschikt voor woningverbetering ja ja
Rente fiscaal aftrekbaar ja ja
Afhandelingskosten geen ja
Advieskosten geen ja
Rentevast ja ja

Offerte Persoonlijke lening

Een lening aanvragen doe je zelf online bij Directa.nl!

Wilt u een Persoonlijke lening afsluiten? Dan hoeft u het huis niet uit. Regel alles zelf online. Directa.nl staat voor eerlijkheid en openheid. Wij informeren u zo volledig mogelijk. Bepaal of een Persoonlijke lening past bij uw leendoel en bij uw persoonlijke en financiële situatie.