Let op! Geld lenen kost geld

Bewust geld lenen: waar moet u op letten?

Met het afsluiten van een lening neemt u een besluit voor de langere termijn. U moet immers gedurende deze tijd elke maand rente en aflossing betalen. Lenen is dus iets om goed over na te denken. Wat zijn de voor- en nadelen? Zijn er misschien alternatieven? Het komt erop neer dat áls u gaat lenen, deze lening goed moet zijn afgestemd op uw (toekomstige) situatie. 'Bewust lenen' noemen we dat.

Sparen of geld lenen?

Als u een aankoop met spaargeld kunt betalen, hoeft u geen lening af te sluiten - en dus ook geen rente te betalen. Maar wat als u zónder voldoende spaargeld toch een nieuwe auto nodig hebt? Of voor onverwachte kosten komt te staan? Kunt of wilt u een uitgave niet uitstellen, dan kan een lening een passende oplossing bieden.

Zorg voor inzicht in uw financiën

Komt u structureel geld tekort of hebt u betalingsachterstanden, zet dan eerst uw financiën goed op een rij voordat u gaat lenen. Bijvoorbeeld door een huishoudboekje bij te houden. Op www.nibud.nl vindt u meer tips. Vuistregel is dat u altijd maandelijks iets moet kunnen sparen om onvoorziene uitgaven op te vangen. Wilt u lenen om andere leningen af te lossen? Ook dan is het belangrijk dat u een goed inzicht hebt in uw inkomsten en uitgaven én een helder beeld hoe u het geleende bedrag gaat terugbetalen. Leningen samenvoegen en onderbrengen bij één partij is daarbij vaak een verstandige keuze. U bent dan meestal voordeliger uit.

Welke lening kiest u?

De volgende stap is om de juiste lening te kiezen, die past bij uw doel. Wilt u uw woning verbouwen? Dan is een Persoonlijke lening een goede oplossing, omdat hiervan bij een verbouwing de rente fiscaal aftrekbaar is. Zorg er, ongeacht uw leendoel, altijd voor dat de looptijd van de lening niet langer is dan de levensduur van uw aankoop. Wilt u lenen met meer flexibiliteit? Dan is een Flex en Zeker lening een passende leenvorm. U spreekt een kredietlimiet af en tot dat bedrag mag u geld opnemen. Neemt u niets op, dan betaalt u niets. Neemt u (tussentijds) wel een bedrag op, dan betaalt u een variabele rente. Vaak is dit goedkoper dan roodstaan op uw betaalrekening. Lees hier meer over wat het verschil is tussen een Persoonlijke lening en een Flex en Zeker lening.

Blijf verantwoord lenen

U weet welke leenvorm het beste bij uw situatie past en u sluit een lening af. Blijf dan regelmatig controleren of u nog verantwoord leent, omdat uw persoonlijke situatie kan veranderen. Hier leest u enkele tips over verantwoord lenen