Let op! Geld lenen kost geld

Verantwoord geld lenen – 8 tips

1. Lenen bij een bank is vaak duurder

Waarschijnlijk kijkt u eerst of u bij uw eigen bank kunt lenen. Die rekent meestal meer rente. In vergelijking met aanbieders die u op internet vindt, kunt u veel geld besparen.

2. Stem maandlast en looptijd af op uw budget

In de regel geldt: hoe lager de maandlast, hoe langer de looptijd van de lening. Uiteindelijk betaalt u dan meer rente. Met een hogere maandlast lost u sneller af en u betaalt een lager totaalbedrag aan rente. Maar een hogere maandlast moet wel binnen uw budget passen. Maandlast, looptijd en budget moeten dus goed op elkaar zijn afgestemd.

3. Kijk naar uw leendoel

Voorkom dat u een lening nog moet afbetalen, als het doel waarvoor u leent al is afgeschreven. Stel dat bijvoorbeeld een keuken na 8 jaar aan vervanging toe is. Kies dan ook een lening met een looptijd van maximaal 8 jaar. Komt u dan op te hoge maandlasten uit? Overweeg dan een minder luxe keuken.

4. Houd rekening met uw persoonlijke situatie

Verwacht u binnenkort of over enkele jaren gezinsuitbreiding? Of gaat u binnen afzienbare tijd met pensioen? Beide gevallen zijn van invloed op uw financiële situatie. En daarmee ook op wat u per maand kunt aflossen.

5. Persoonlijke lening of Flex en Zeker lening

Een Persoonlijke lening biedt zekerheid, terwijl een Flex en Zeker lening veel flexibiliteit geeft. Welke vorm van lenen voor u het meest geschikt is, hangt af van het bestedingsdoel en uw persoonlijke voorkeur.

6. Reken uit hoeveel u bespaart met oversluiten

Overweeg eens om bestaande leningen onder te brengen in één nieuwe lening. Vaak kunt u dan gebruikmaken van een lagere rente en u krijgt ook meer overzicht. Relatief dure leningen zijn bijvoorbeeld rood staan bij een bank, een creditcard en een postorderkrediet.  

7. Let op mogelijk belastingvoordeel

Woont u in uw eigen koophuis? En sluit u een lening af om de woning te verbeteren, zoals een nieuwe badkamer of een verbouwing? Vergeet dan niet om de rente die u betaalt over de lening af te trekken in Box 1. Alleen de rente van een Persoonlijke lening is aftrekbaar, niet de rente van een Flex en Zeker lening.

8. Lees beoordelingen door klanten

Wat zijn de ervaringen van klanten? Directa.nl luistert goed naar klanten en besteedt veel aandacht aan voortdurende verbetering van de dienstverlening. Lees hier wat mensen schrijven die onlangs kozen voor een lening bij Directa.nl.