Let op! Geld lenen kost geld

Sparen of geld lenen?

Als u een aankoop met spaargeld kunt betalen, hoeft u geen lening af te sluiten - en dus ook geen rente te betalen. Maar wat als u onvoldoende spaargeld hebt en toch een nieuwe auto nodig hebt? Of voor onverwachte kosten komt te staan? Als u een uitgave niet wilt of kunt uitstellen, kan een lening een passende oplossing bieden.

Zorg voor inzicht in uw financiën

Als u structureel geld tekort komt of betalingsachterstanden hebt, is het verstandig om eerst uw financiën goed op een rij te zetten voordat u gaat lenen. Bijvoorbeeld door een huishoudboekje bij te houden. Op www.nibud.nl vindt u meer tips. Als vuistregel kunt u aanhouden dat u altijd maandelijks iets moet kunnen sparen om onvoorziene uitgaven op te vangen. Wilt u lenen om andere leningen af te lossen? Ook dan is het belangrijk dat u een goed inzicht hebt in uw inkomsten en uitgaven én een helder beeld hoe u het geleende bedrag gaat terugbetalen. Leningen samenvoegen en onderbrengen bij één partij is daarbij vaak een verstandige keuze. U bent dan meestal voordeliger uit.

Welke lening kiest u?

De volgende stap is dan de juiste lening kiezen, passend bij uw doel. Wilt u uw woning verbouwen? Dan is een Persoonlijke lening een goede oplossing. Bij een Persoonlijke lening voor een verbouwing, is de rente namelijk fiscaal aftrekbaar. Zorg er, ongeacht uw leendoel, altijd voor dat de looptijd van de lening niet langer is dan de levensduur van uw aankoop. Wilt u lenen met meer flexibiliteit? Dan is een Doorlopend krediet een passende leenvorm. U spreekt een kredietlimiet af en tot dat bedrag mag u geld opnemen. Neemt u niets op, dan betaalt u niets. Neemt u (tussentijds) wel een bedrag op, dan betaalt u een variabele rente. Vaak is dit goedkoper dan roodstaan op uw betaalrekening. Lees hier meer over wat het verschil is tussen een Persoonlijke lening en een Doorlopend krediet.

Blijf verantwoord lenen

U weet welke leenvorm het best bij uw situatie past en u sluit een lening af. Dan is het belangrijk om regelmatig te controleren of u nog verantwoord leent, omdat uw persoonlijke situatie kan veranderen. Bekijk de video over de Verantwoord Lenen Scan en laat ons geheel vrijblijvend en gratis een scan voor u uitvoeren.