Let op! Geld lenen kost geld

Persoonlijke lening en de belastingaangifte 2017

Hebt u een Persoonlijke lening en het geld gebruikt voor de aankoop of verbouwing van uw woning? Dan kan uw Persoonlijke lening fiscaal voordeel opleveren in box 1 bij de belastingaangifte voor 2017. Wij leggen graag aan u uit wanneer u profiteert van fiscaal voordeel.

Box 1: belastbaar inkomen bij werk en woning

In box 1 wordt uw inkomen uit werk en woning belast. U betaalt belasting over uw belastbaar inkomen. Het belastbaar inkomen volgt uit de totale inkomsten (bijv. winst uit onderneming, loon, uitkering of pensioen) minus de totale aftrekposten (bijv. aftrekbare kosten eigen woning, persoonsgebonden aftrek).


Rente van uw Persoonlijke lening aftrekken in box 1

Wanneer komt u in aanmerking voor renteaftrek van uw Persoonlijke lening? 

U mag de rente aftrekken als:

  • U hebt het geld gebruikt voor het kopen, verbouwen of onderhouden van een eigen woning. Of voor de afkoop van rechten van erfpacht.
    U mag de rente dus niet aftrekken als u een lening hebt afgesloten voor de aanschaf van meubels of voor een aankoop van een vakantiewoning. Alleen het gedeelte wat behoort tot eigenwoningschuld is aftrekbaar.

Als u de rente mag aftrekken dan is de manier hoe woonsituatie afhankelijk. Wij leggen deze situaties graag hieronder aan u uit. 


U woont in uw woning

U mag dan jaarlijks de rente over uw Persoonlijke lening aftrekken. 


U woont nog niet in uw woning – of die is nog in aanbouw

U mag dan toch de rente over uw Persoonlijke lening aftrekken. Doe dat in uw belastingaangifte over het jaar waarin u in uw woning gaat wonen.
Mogelijk duurt het nog even voordat u in uw nieuwe woning woont. Gebeurt dat binnen 3 jaar ná het jaar waarin u de woning koopt? Dan mag u rente aftrekken over het jaar waarin u de woning koopt én de 3 jaren daarna.


Uw woning staat leeg en te koop

Nadat u bent verhuisd, mag u de rente nog een tijd lang aftrekken. Over het jaar waarin uw woning leeg komt te staan én de 3 jaren daarna.
Verhuurt u uw huis in die tijd? Dan mag u over de verhuurperiode de rente niet aftrekken.


Uw betaalde rente over 2017

Ga naar Mijn Directa.nl, log in en bekijk uw rekeningoverzicht via het tabblad 'rekeningoverzichten'. Op uw eerste persoonlijke rekeningoverzicht van 2018 staat uw totaal betaalde rente over 2017, zie afbeelding: 

Rente 2017 op transactieoverzicht


Rente invullen op uw belastingaangifte

U vult de betaalde rente in op uw Aangifte inkomstenbelasting 2017. Doe dit in het gedeelte ‘Hypotheken en andere schulden’ onder de schuld van uw Persoonlijke lening bij ‘Betaalde rente in 2017’.

Wilt u meer informatie over uw belastbaar inkomen en renteaftrek in box 1? Bekijk de website van de Belastingdienst.